logo uswps nazwa 3

Centrum Prasowe

„Japońskie słodycze” to jedno z pierwszych niejapońskich opracowań poświęconych tej tematyce. Lektura książki stanowi niezwykłą podróż przez niuanse cukiernictwa kraju Kwitnącej Wiśni: od wizyty w kuchni cesarzy i domach samurajów, przez stragany kupców, aż po zaglądanie do słynnych zakładów cukierniczych. Opisom towarzyszą przepiękne zdjęcia.

Japonskie-slodycze

Książka już wcześniej była doceniana przez czytelników i międzynarodowe gremia. Jednak ostatnie wyróżnienie jest szczególne, bowiem konkurs Gourmand World Cookbook Awards ze względu na swój prestiżowy i unikalny charakter nazywany jest kulinarnymi Oscarami. 

Magdalena Tomaszewska-Bolałek – orientalistka, dziennikarka i blogerka kulinarna, naukowo związana z Uniwersytetem SWPS, gdzie w zeszłym roku obroniła rozprawę doktorską poświęconą japońskim słodyczom. Jest współkierowniczką podyplomowych Food Studies. Zajmuje się badaniami nad historią kuchni z różnych zakątków świata, antropologią jedzenia, neurogastronomią, food designem, dyplomacją oraz turystyką kulinarną. Jest autorką takich książek jak „Tradycje kulinarne Japonii” czy „Zwierzęta zodiaku w kulturze Japonii”.

Strona rekomendowana przez: nauka w polsce  Patronat: mnisw  Należymy do: promeuprio