Czy emocje mają wpływ na to, ile jemy? Czy często, np. po ciężkim dniu pracy, nagradzamy się kaloryczną lub niezdrową przekąską? Jak skutecznie zaplanować i zrealizować zmianę nawyków żywieniowych? W jaki sposób dieta wpływa na nasze samopoczucie? Czy w pośpiechu codziennego życia można odżywiać się racjonalnie i różnorodnie? Jakie czynniki decydują o wystąpieniu zaburzeń odżywiania? Podczas majowej Strefy Psyche na Uniwersytecie SWPS w Poznaniu poruszymy zagadnienia związane z psychodietetyką. Już 11 maja o zasadach zdrowego odżywania się oraz zdrowego myślenia podczas wykładu i warsztatu mówić będzie dr hab. Anna Brytek-Matera, prof. Uniwersytetu SWPS.

Aby wziąć udział w wydarzeniach należy wypełnić formularz zgłoszeniowy.

Projekt Strefa Psyche jest dofinansowany z MNiSW.

Wykład

Psychologia jedzenia

Wykład obejmuje spectrum zachowań żywieniowych – od prawidłowych do zaburzonych. Zostaną omówione zasady zdrowego odżywiania się oraz modele wyborów żywieniowych. Słuchacze dowiedzą się, jakie zależności zachodzą pomiędzy emocjami i jedzeniem. Poszerzą swoją wiedzę na temat jedzenia w odpowiedzi na bodźce zewnętrzne, jedzenia w sposób restrykcyjny, a także jedzenia emocjonalnego.

Najnowsza klasyfikacja zaburzeń karmienia i odżywiania, obraz kliniczny dwóch prototypowych zaburzeń odżywiania a także typowe ich objawy zostaną zaprezentowane podczas wykładu. Spotkanie zostanie wzbogacone przykładami przypadków klinicznych.

Termin i miejsce

11 maja 2017 r. (czwartek), godz. 17.00–18.30, sala 001

Uniwersytet SWPS w Poznaniu
ul. Kutrzeby 10

Warsztat

Myśli, emocje, zachowania i doznania płynące z ciała: podstawy terapii poznawczo-behawioralnej

Celem warsztatu jest zaznajomienie słuchaczy z kluczowymi założeniami terapii poznawczo-behawioralnej oraz metodami i technikami pracy. Omówiony zostanie model ABC – model rozumienia problemu pacjenta.

Słuchacze dowiedzą się, jak myśli, emocje, zachowania i doznania płynące z ciała wzajemnie na siebie wpływają oraz jaką funkcję pełnią myśli automatyczne, dysfunkcyjne założenia i przekonania kluczowe. Poszerzą swoją wiedzę na temat zasad zdrowego myślenia. Poznają, czym jest metoda SMART oraz jak wygląda struktura sesji. W czasie wykładu zostaną przedstawione podstawowe techniki poznawcze (np. skalowanie, zapis negatywnych myśli automatycznych, metoda strzałki w dół) oraz behawioralne (np. eksperyment behawioralny).

Termin i miejsce

11 maja 2017 r. (czwartek), godz. 18.45–20.15, sala 002

Uniwersytet SWPS w Poznaniu
ul. Kutrzeby 10

PROWADZĄCA

258 anna brytek matera 2

dr hab. Anna Brytek-Matera, prof. Uniwersytetu SWPS – zajmuje się psychologią jedzenia, obrazem ciała i obrazem siebie. Łączy pracę nauczyciela akademickiego z aktywnością kliniczną. Posiada doświadczenie w pracy terapeutycznej z osobami z zaburzeniami odżywiania oraz ich rodzinami. Interesuje się problematyką zaburzeń odżywiania (jadłowstręt i bulimia psychiczna), psychospołecznymi aspektami nadwagi i otyłości, (nie)prawidłowymi nawykami i postawami żywieniowymi oraz obrazem ciała i własnej cielesności w kontekście zdrowia i choroby (m.in. niezadowolenie z ciała, internalizacja ideału szczupłej sylwetki, zaburzenia obrazu ciała). Na Uniwersytecie SWPS prowadzi zajęcia z zakresu psychologii jedzenia oraz zaburzeń okresu dzieciństwa i adolescencji.

ZGŁOSZENIA

Kontakt

Agnieszka Lewicka
Koordynator Strefy Psyche w Poznaniu
tel. 785 202 583
e-mail: [email protected]

Jak wziąć udział?

Aby wziąć udział w wybranych spotkaniach, należy wypełnić formularz zgłoszeniowy. O udziale decyduje kolejność zgłoszeń. 

[Form StrefaPsyche_11052017_Poznan not found!]

 

Wydarzenia

Archiwum wydarzeń

Zobacz także

Group 426 Group 430 strefa zarzadznia logo 05 logo white kopia logo white kopia