logo uswps nazwa 3

Warszawa

Quinoa, bibimbap, superfoods – media regularnie informują nas o nowych, rewelacyjnych produktach i daniach. W jednym sezonie zjadamy się burgerami oraz frytkami belgijskimi, w kolejnym – egzotycznymi makaronami czy daniami wegetariańskimi. Jak kształtują się trendy kulinarne? Kto i jak prognozuje kulinarne mody? Co wpływa na ofertę restauracyjną? I wreszcie, co będziemy jeść w nadchodzących latach? Na te i inne pytania poszukamy odpowiedzi razem z dr Magdaleną Tomaszewska-Bolałek, orientalistką, dziennikarką, autorką książek kulinarnych, podczas spotkania z cyklu „Uniwersytet SWPS w Empiku”.

Wstęp wolny. Aby wziąć udział w wydarzeniu, należy wypełnić formularz zgłoszeniowy

spotkanie

kwiecień
10 2017

Warszawa

Co roku dowiadujemy się z mediów o nowych trendach kulinarnych. Jeszcze w 2016 r. szefowie kuchni i kulinarni trendsetterzy zachęcali, aby popijać herbaciany napar kombucha, stołować się w restauracjach slow i odkrywać lokalne smaki. W tym roku w dobrym tonie jest sączyć mocktajle, w upalne dni nawadniać się wodą arbuzową i unikać mięsa na talerzu.

Skąd te zmiany? Kto dyktuje kulinarne trendy? Czy warto podążać za kuchennymi modami? Pasjonatów kulinariów zapraszamy na wykład dr Tomaszewskiej-Bolałek, autorki programu studiów Food Studies na Uniwersytecie SWPS.

Uni w empiku2Co miesiąc, na scenie głównej salonu Empik przy Marszałkowskiej odbywać się będą spotkania prowadzone przez wykładowców Uniwersytetu SWPS. Eksperci będą się dzielić wiedzą z zakresu takich dziedzin, jak psychologia, kulturoznawstwo, prawo czy dziennikarstwo.

Prelegentka

258 magdalena tomaszewska bolalek

dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Ukończyła japonistykę, dziennikarstwo i komunikację społeczną oraz zarządzanie w sektorach mody. Orientalistka, dziennikarka, autorka książek: „Tradycje kulinarne Japonii”, „Zwierzęta zodiaku w kulturze Japonii”, „Japońskie słodycze” (książka zdobyła główną nagrodę w konkursie Gourmand World Cookbook Awards za 2013 rok w kategorii: kuchnia japońska) i „Tradycje kulinarne Korei”. Jej książka „Polish Culinary Paths”, wydana w czterech językach obcych (angielskim, chińskim, koreańskim i japońskim) i przygotowana na zamówienie MSZ, otrzymała w 2017 r. Prix de la Littérature Gastronomique, nagrodę przyznawaną przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną. Zajmuje się badaniami nad historią kuchni z różnych zakątków świata, antropologią jedzenia, neurogastronomią, food designem, dyplomacją oraz turystyką kulinarną. Od lat popularyzuje kulturę żywieniową poprzez spotkania, wykłady oraz warsztaty kulinarne. Pisze blog Kuchniokracja.

Termin i miejsce

10 kwietnia 2017 r., godz.18.00

Empik Junior, ul. Marszałkowska 116/122

[Form Empik_10042017_Warszawa not found!]