Posiłek na talerzu z liści z buraków cukrowych i wysłodków buraczanych? To nie futurologia w dziedzinie projektowania, lecz „Buraki Lab” – projekt Sonii Jaśkiewicz, absolwentki School of Form Uniwersytetu SWPS. Czy biodegradowalny materiał z odpadów, które powstają w procesie produkcji cukru, może być alternatywą dla plastiku?

Biodesign – w kontrze do kultury marnotrawstwa

Czy istnieje życie bez plastiku? Wyobraźnia tu zawodzi. Bo plastik można znaleźć w nawet w najbardziej dzikich zakątkach planety – w wodach opływających Antarktydę, na zboczach Mount Everestu, rafach koralowych u wybrzeży Australii… Szacuje się, że do 2050 roku w oceanach i morzach będzie więcej plastiku niż ryb. Apokaliptyczna wyliczanka może trwać w nieskończoność. Czy nie lepiej jednak skupić się na działaniach, które które tę globalną katastrofę mają zahamować?

Na wojnę z plastikiem wyruszają projektanci. W kontrze do kultury marnotrawstwa proponują rozwiązania w duchu biodesignu. Jest to trend oparty na wykorzystywaniu zasobów naturalnych, w tym odpadów przemysłowych, do produkcji alternatywnych materiałów. Zasobem naturalnym może być niemal wszystko. Meduzy – galaretowate parzydełkowce, które rozpleniły się w morzach i oceanach na skutek globalnego ocieplenia klimatu i zanieczyszczeń. Huba drzewna – sprawdza się jako budulec lamp i dodatków do wyposażenia wnętrz. Bambus – alternatywa dla plastikowych słomek. Wodorosty – wykonane z nich naczynia można zjeść lub skompostować. Wreszcie buraki cukrowe, których polscy rolnicy w 2017/2018 roku wyprodukowali niespełna 16 tys. ton. Z ich korzeni uzyskiwany jest cukier spożywczy. Sam proces produkcyjny generuje ogromną ilość odpadów. Przede wszystkim są to liście oraz wysłodki, które najczęściej wykorzystuje się jako paszę dla zwierząt, jednak ze względu na ich malejącą liczebność, odpady pozostają bezużyteczne.

Sonia Jaśkiewicz, w ramach pracy dyplomowej „Buraki Lab” na specjalności industrial design w School of Form, z liści buraków cukrowych i wysłodków buraczanych stworzyła materiał, który ma być alternatywą dla tworzyw sztucznych.

buraki 2

Zdjęcia: materiały własne School of Form Uniwersytetu SWPS | Buraki Lab | Projektantka: Sonia Jaśkiewicz

uprawa roslin 4

Nowe, lepsze życie odpadów przemysłowych

Projektantka dociekała, w jaki sposób definiujemy odpady i jak można ponownie nadać im status pełnowartościowego produktu i włączyć do obiegu. – Nie da się żyć, nie robiąc bałaganu. Straciliśmy kontrolę nad produkcją przedmiotów, które nie ulegną degradacji. Współczesna kultura nazywana jest konsumpcyjną, a społeczeństwo określanie mianem wyrzucającego. Okazuje się jednak, że kosz na śmieci to dopiero początek drogi, a dalsza wędrówka wyzwala nowy potencjał odpadów – podkreśla Sonia Jaśkiewicz.

buraki lab 2
buraki 3

Zdjęcia: materiały własne School of Form Uniwersytetu SWPS | Buraki Lab | Projektantka: Sonia Jaśkiewicz

Tak, odpady mają ogromny potencjał użytkowy, o czym przekonała się projektantka w trakcie licznych eksperymentów. – W badaniach użyłam liści buraka cukrowego, stanowiącego największy odpad w polskim rolnictwie. Interesowały mnie też wysłodki powstające w procesie wysłodzenia. Otrzymane materiały mogą posłużyć jako alternatywa dla tworzyw, które stanowią obciążenie dla środowiska ze względu na swoją trwałość.

Materiał powstał wyłącznie z naturalnych surowców wtórnych, bez użycia chemicznych dodatków. Zastosowanie? Donice, talerze, miski, podstawki, tace. Niecodzienne przedmioty codziennego użytku. Wytwarzane z lokalnego, biodegradowalnego i nietoksycznego materiału, który prawie wszyscy spisali na straty. Czyżby kolejny dowód na to, że życie bez plastiku jest możliwe?

 

Autorka

sonia jaskiewiczSonia
Jaśkiewicz

absolwentka specjalności industrial design w School of Form Uniwersytetu SWPS. Jej projekty były prezentowane podczas międzynarodowego konkursu dla młodych projektantów „make me!” na Łódź Design Festival, Gdynia Design Days, Malta Festival, Arena Design. Eksploruje nowe zastosowania materiałów (zwłaszcza odpadów przemysłowe)) oraz procesy produkcyjne przyjazne środowisku naturalnemu. Zobacz stronę autorki.

Artykuły

images/StrefaDesignu19/artykuly/intro/biodesign.jpg

Biodesign. Bakterie w procesie projektowym

Dla większości ludzi bakterie to niewidoczne gołym okiem żyjątka, które należy jak najszybciej zmyć z…
images/StrefaDesignu19/artykuly/intro/architektura_ekologiczna.jpg

Architektura ekologiczna – moda czy konieczność?

Architektura ekologiczna – to moda dla bogatych czy konieczność? W dobie kurczących się zasobów i…
images/StrefaDesignu19/artykuly/intro/webinar_bachowski.jpg

Design w służbie natury – jak projektować z myślą o środowisku – dr K. Murlak…

Matka natura najlepszym designerem? Tak! Jeśli jednak o nią nie zadbamy, odbije się to na…
images/StrefaDesignu19/artykuly/intro/buraki.jpg

Buraki Lab. Materiał z odpadów buraczanych alternatywą dla plastiku?

Posiłek na talerzu z liści z buraków cukrowych i wysłodków buraczanych? To nie futurologia w…
images/StrefaDesignu19/artykuly/intro/grzyb.jpg

Grzyb – materiał doskonały?

Lampa o zapachu lasu. Biodegradowalna sukienka, którą można bez wyrzutów sumienia wyrzucić na kompost, gdy…
images/StrefaDesignu19/artykuly/intro/design-biofiliczny.jpg

Design biofiliczny. Jak wracamy do natury?

Design biofiliczny to nie kolejny, modny trend w projektowaniu. Nie chodzi w nim tylko o…
images/StrefaDesignu19/artykuly/intro/oczko.jpg

„Oczko” – domowa uprawa roślin

Rośliny – nasi zieloni przyjaciele. Dostarczają nam wrażeń estetycznych, tlenu, cennych produktów. I oczyszczają powietrze,…
images/StrefaDesignu19/artykuly/intro/rekrutacja.jpg

Studia z projektowania i designu. Oferta 2019/2020

Stoisz w autobusie? Jedziesz autem? Siedzisz? Spójrz, na czym, oceń kształt, tworzywo, funkcjonalność. To trudne,…
images/StrefaDesignu19/artykuly/intro/reklama_od_kuchni.jpg

Od projektowania reklam do własnego konceptu kulinarnego – Igor Dąbrowski

Co może łączyć projektowanie reklam z gotowaniem? Co wspólnego mają Wojciech Cejrowski, napoje energetyczne i…
images/StrefaDesignu19/artykuly/intro/zielone_miasto.jpg

Od projektowania do zazieleniania świata, czyli jak zbudować własną markę

Czy da się stworzyć markę podczas jednego spaceru? Jakie etapy trzeba przejść od wizji do…

Zobacz także

Group 426 strefa zarzadznia logo 05 logo strefapsyche logo white kopia

Zapraszamy na webinar „Materiały biodegradowalne”