logo uswps nazwa 3

Centrum Prasowe

O znaczeniu podróży napisano już wiele książek i artykułów naukowych. W ostatnich latach badaczy, ale przede wszystkim samych turystów coraz bardziej interesuje tematyka wypraw kulinarnych. Indywidualne i zorganizowane wyjazdy szlakiem smaku i zapachu, to jeden z najważniejszych trendów podróżniczych od kilku lat – opowiada dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek, kierownik Food Studies na Uniwersytecie SWPS.

pobierz pakiet 2

Wizyta w winnicy w Górach Świętokrzyskich, odwiedziny w browarze w Bieszczadach albo w Jurze Krakowsko-Częstochowskiej, warsztaty serowarskie na Podlasiu czy odkrywanie lokalnego street foodu w dużych miastach to tylko przykładowe propozycje na wyprawy kulinarne. Co je łączy? Przede wszystkim są to doznania multisensoryczne, które dotyczą nie tylko samego posiłku. Lokalizacje, warunki atmosferyczne, otaczający nas ludzie, możliwość spróbowania potrawy w miejscu, gdzie powstała – wszystko to wpływa na percepcję jedzenia. Poznawanie tradycyjnych przepisów czy sposobów wyrobu produktów dostarczają bezcennych wrażeń i pozostają w pamięci na długo. Uważne smakowanie pobudza wszystkie zmysły, niestety często na co dzień wiele osób nie ma czasu na degustację. Natomiast na wakacjach możemy celebrować posiłki i cieszyć się chwilą. Dodatkowo próbowanie i włączanie nowych produktów do diety ma pozytywny wpływ na zdrowie.

Jedzenie nie tylko dostarcza niezbędnych substancji odżywczych, lecz także jest ważnym nośnikiem kultury. Podróżując i smakując, również poznajemy nowe sposoby podawania czy łączenia składników. Mamy także możliwość zatopienia się w lokalnej kulturze. To co pojawia się na stole, jest związane z historią regionu. Wojny, migracje ludności, brak własnej państwowości kształtowały kulturę kulinarną w równym stopniu, co odkrycia geograficzne czy rozwój przemysłu. Ważny wpływ na dietę miały ponadto doktryny religijne oraz wierzenia. Jemy, kiedy jesteśmy szczęśliwi i kiedy jest nam smutno, a specjalne potrawy uświetniają większość ważnych uroczystości od urodzin po stypę. Wątek jedzenia pojawia się w literaturze, muzyce i sztuce. Smakowanie lokalnego jedzenia to zatem świetny pretekst do głębszego poznania kultury regionu.

Wątek jedzenia pojawia się w literaturze, muzyce i sztuce. Smakowanie lokalnego jedzenia to zatem świetny pretekst do głębszego poznania kultury regionu

dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek, kierownik Food Studies, Uniwersytet SWPS

 

Podróże kulinarne, mimo obostrzeń wywołanych pandemią, nadal dają nam możliwość poznawania innych kultur. Wystarczy wybrać się na Podlasie, gdzie przenikają się chrześcijaństwo, islam i judaizm, odwiedzić Dzielnicę Czterech Wyznań we Wrocławiu, czy przespacerować się po krakowskim Kazimierzu. Niesamowite doznania kulinarne, unikalną architekturę mamy na wyciągnięcie ręki. Jednak kiedy zasiadamy do wspólnego stołu, okazuje się, że każdy ma swoje ulubione danie albo pamięta smak potrawy przygotowywanej przez babcię lub mamę. Biesiadowanie zbliża, pozwala lepiej poznać innych ludzi.

Turystyka kulinarna cieszy się coraz większą popularnością i nie zapowiada się, by straciła na znaczeniu. Pozwala nie tylko odkrywać nowe smaki, ale także lepiej zrozumieć drugiego człowieka i jego kulturę.

Strona rekomendowana przez: nauka w polsce  Patronat: mnisw  Należymy do: promeuprio