logo

logo uswps nazwa 3

Webinar

Włoskie wino – jakie ma znaczenie dla gospodarki i kultury i dlaczego warto się nim interesować? (webinar)

Obecność wina w południowoeuropejskiej kulturze ma znacznie dłuższą tradycję niż włoska państwowość. Już Etruskowie uprawiali winne pędy, starożytni Grecy sadzili winorośle na południu Półwyspu Apenińskiego, a Rzymianie nie wyobrażali sobie uczty bez zacnego wina. I tak mijały wieki, aż do 1986 roku, kiedy to włoskim winiarstwem wstrząsnął kryzys związany z aferą metanolową  – po spożyciu włoskiego wina stołowego zmarło wtedy 19 osób, a ponad 100 doznało uszczerbku na zdrowiu. Włoskie wina zniknęły wówczas z europejskich półek. Na szczęście, to już historia. Włosi wyciągnęli wnioski z tych dramatycznych wydarzeń, stawiając na jakość swojej produkcji. Dziś włoskie wina cieszą się renomą w wielu miejscach na świecie.

Jakie znaczenie mają apelacje wina dla włoskiej gospodarki? Czy szczepy endemiczne to przejściowa moda czy trwały trend? Dlaczego Włosi piją coraz mniej wina? Kim są producenci najbardziej znanych włoskich win? O tym wszystkim porozmawiają: Marta Ręgowska – od 15 lat związana zawodowo z branżą winiarską i Karolina Iskierka, absolwentka Uniwersytetu SWPS – w ramach podcastu Włoskie wino – jakie ma znaczenie dla gospodarki i kultury i dlaczego warto się nim interesować?

Spotkanie będzie realizowane na żywo – każdy może zadawać pytania.

8 maja 2024 r.
18.00–19.00
online

Marta Ręgowska

Marta Ręgowska
gościni

Właścicielka projektu edukacyjnego WINOdoBRANIE i partnerka w Wineway - Let’s Celebrate Wine. Od 15 lat zawodowo związana z branżą winiarską. Specjalizuje się w autorskich warsztatach winiarskich, ma doświadczenie jako food & wine senior buyer, jest degustatorką i jurorką w konkursach winiarskich. Odbyła także kilkumiesięczny staż u znanego producenta Barbaresco we włoskim Piemoncie. Absolwentka WSET Diploma level 4 w Londynie, Cava Expert Educator oraz geografii (spec. humanistyczna) na UW. Prywatnie kocha gotowanie i nieustannie poszukuje idealnych połączeń smakowych. Lubi pływać, spacerować z psem Barolo oraz obserwować świat i ludzi.


 

Karolina Iskierka

Karolina Iskierka
prowadząca

Miłośniczka Włoch, autorka podcastu Apetyt na włoszczyznę - subiektywnego przewodnika po włoskiej kuchni i języku. W języku włoskim zakochała się już podczas swojej pierwszej podróży do Włoch w odległym roku 2000. Miłością do włoskiej kuchni zapałała prawie dekadę później – podczas pobytu w ramach programu Erazmus w mieście Macerata w środkowych Włoszech. Odbyła praktyki w Ambasadzie Polski w Rzymie, była stypendystką programu Curiosi del Territorio w regionie Friuli-Venezia Giulia, przez ponad sześć lat pracowała jako koordynator ds. Włoch w organizacji pozarządowej organizującej konferencje międzynarodowe. Podczas pobytów w Italii zawsze podziwiała to, z jaką pasją Włosi mówią o swoim dziedzictwie kulinarnym i z jakim powodzeniem rozwijają tzw. turystykę enogastronomiczną, czyli ukierunkowaną na poznawanie lokalnej kuchni i wina.


 

Termin i kontakt

8 maja 2024 r., godz. 18.00–19.00, online

Marta Brzezińska 
e-mail: [email protected]

wydarzenia

08.05 2024

Włoskie wino – jakie ma znaczenie dla gospodarki i kultury i dlaczego warto się nim…

in Webinar

Obecność wina w południowoeuropejskiej kulturze ma znacznie dłuższą tradycję niż włoska państwowość. Już Etruskowie uprawiali…
13.05 2024

Skandynawia czyta dzieciom – o literaturze dla najmłodszych (webinar)

in Webinar

Literatura dziecięca stanowi często jeden z pierwszych elementów rozwijających wyobraźnię dziecka i kształtujących jego obraz…

archiwum wydarzeń

17.04 2024

Przesądy, góry i kryminały – czyli przesilenie wiosenne w Skandynawii (webinar)

in Webinar

Wycieczki górskie, seanse filmowe i opowieści kryminalne jako sposób na celebrowanie Wielkanocy? Dla Skandynawów to…
07.03 2024

Prawa kobiet we Włoszech - walka o równość i przełamywanie tabu (webinar)

in Webinar

Silne rodzinne więzi to od zawsze kluczowy element włoskiej kultury i życia społecznego. Humorystyczne określenie…
05.03 2024

Kwenowie w Norwegii – od ludu przemilczanego do wysłuchanego (webinar)

in Webinar

Norwegia uchodzi za jeden z najbardziej przyjaznych i tolerancyjnych krajów na Starym Kontynencie. Na stałe…
28.02 2024

Tajemnice włoskiej kuchni - tabu, tradycje i trendy (webinar)

in Webinar

U wielu z nas hasło „kuchnia włoska” wywołuje stereotypowe skojarzenia: pizza i spaghetti. Tymczasem włoskie…
20.02 2024

Dialekty w Skandynawii – odkrywanie różnorodności, tożsamości i wyzwań (webinar)

in Webinar

W fascynującym świecie języków skandynawskich, dialekty stanowią klucz do poznania lokalnej tożsamości, kultury i historii.…
23.01 2024

Kulisy pracy dziennikarza telewizyjnego (webinar)

in Webinar

Każdy, kto interesuje się wydarzeniami politycznymi nie raz śledził pewnie jego relacje z Sejmu. Przenikliwe…
07.12 2023

O trollach, bohaterach i niezwykłym szczupaku – w świecie skandynawskiej baśni (webinar)

in Webinar

W skandynawskich opowieściach wszelkiego gatunku rozkochał się cały świat. Specyficzna, nierzadko mroczna, narracja charakterystyczna dla…
06.12 2023

Dlaczego serial „Przyjaciele” nigdy się nie zestarzeje? (webinar)

in Webinar

„Przyjaciele” – amerykański serial komediowy emitowany przez stację NBC w latach 1994–2004, trafił na ekrany…

kanały

zobacz też

strefa psyche strefa designu strefa zarzadzania strefa prawa logostrefa kultur logo