logo uswps nazwa 3

Wykładowcy studiów podyplomowych
BIO Aleksandra Kleśta-Nawrocka

dr

Aleksandra Kleśta-Nawrocka

 

Profil zawodowy

Ukończyła etnologię i historię na UMK w Toruniu, Obroniła doktorat pt.: '"Kucharz doskonały. Historyczno-kulturowy fenomen kuchni staropolskiej. Zajmuje się historycznymi i współczesnymi kontekstami kuchni staropolskiej, kuchni regionalnej. Jest autorką kilkunastu publikacji naukowych i popularnonaukowych w tym w Kwartalniku Historii Kultury Materialnej, Przeglądzie Historycznym, Coloquia Ethnologica i Coloquia Humaniorum. Jest współautorką krytycznej edycji „Kucharza doskonałego" oraz współautorką wyboru przepisów kulinarnych z najstarszych książek kucharskich regionu kujawsko-pomorskiego „Półgęsek, czernina i karp w piernikach". Współpracowała z Centrum Badań nad Historią i Kulturą Wyżywienia oraz Muzeum Pałacem w Wilanowie. Obecnie pracuje w Zespole Parków Krajobrazowych Chełmińskiego i Nadwiślańskiego, pracuje przy organizacji Festiwalu Smaku w Grucznie, największej kulinarnej imprezy w województwie kujawsko-pomorskim. Organizuje turnieje kulinarne i warsztaty w Dolinie Dolnej Wisły.