Wybierz kategorię wyszukiwania

Studia

Formularz wyszukiwania na belce: Studia

lokalizacja:
poziom studiów:
obszar tematyczny:
forma studiów:
studia podyplomowe realizowane:

Jeżeli nie znalazłeś tego czego szukałeś zawsze możesz wpisać szukane słowo lub frazę poniżej

Szkolenia i kursy

Badania i projekty

Formularz wyszukiwania na belce: Badania i projekty

lokalizacja:
jednostka badawcza:
typ:
dyscyplina:
status:

Jeżeli nie znalazłeś tego czego szukałeś zawsze możesz wpisać szukane słowo lub frazę poniżej

Naukowcy

Formularz wyszukiwania na belce: Nasi naukowcy

lokalizacja:
dyscyplina:

Jeżeli nie znalazłeś tego czego szukałeś zawsze możesz wpisać szukane słowo lub frazę poniżej

Wydarzenia

Formularz wyszukiwania na belce: Wydarzenia

typ:
lokalizacja:

Kontakty

lokalizacja:
kategoria:

Jeżeli nie znalazłeś tego czego szukałeś zawsze możesz wpisać szukane słowo lub frazę poniżej

Szukasz czegoś zupełnie innego? Sprawdź, może się gdzieś ukryło na naszej stronie

Szukasz czegoś zupełnie innego? Sprawdź, może się ukryło gdzieś na naszej stronie!

Sprawdź nasze rozbudowane narzędzie do wyszukiwania.

Szukaj po kategoriach – oszczędzaj swój czas.

Uniwersytet SWPS - Logo
BIO Łukasz Sokołowski

dr

Łukasz Sokołowski

 

Profil zawodowy

Radca prawny specjalizujący się w prawie żywnościowym, rolnym i gospodarczym. W ramach prowadzonej kancelarii prawnej LAW & FOOD LEGAL doradza w szczególności przedsiębiorcom branży rolno-spożywczej.

Adiunkt w Katedrze Prawa Rolnego na Wydziale Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Obronił z wyróżnieniem rozprawę doktorską pt. „Prawne aspekty wprowadzania na rynek unijny nowej żywności”, uzyskując stopień naukowy doktora nauk prawnych. Opublikowana w formie monografii praca doktorska otrzymała nagrodę I stopnia w II ogólnopolskim Konkursie im. Profesora Andrzeja Stelmachowskiego na najlepsze prace doktorskie z dziedziny prawa rolnego. Współprowadził międzynarodowy kurs prawa żywnościowego „Global Food Law and Quality” na Università degli Studi della Tuscia w Viterbo, Włochy. Członek Polskiego Stowarzyszenia Prawników Agrarystów. Sekretarz czasopisma naukowego „Przegląd Prawa Rolnego”.

Absolwent zagranicznych kursów prawa żywnościowego, m.in. Lebensmittelrechtsakademie na Philipps-Universität w Marburgu, Niemcy. Odbył także staże naukowo-badawcze w Forschungstelle für Deutsches und Europäisches Lebensmittelrecht na Uniwersytecie w Bayreuth, Niemcy oraz na Uniwersytecie w Zurychu, Szwajcaria.

Autor licznych publikacji z zakresu prawa rolnego i żywnościowego w polskich i zagranicznych (m.in. niemieckich, włoskich, francuskich) czasopismach branżowych i naukowych. Wystąpił z referatami na kilkudziesięciu ogólnopolskich i międzynarodowych konferencjach naukowych, w tym Światowym Kongresie Prawa Rolnego. Prelegent podczas krajowych i zagranicznych szkoleń z zakresu prawa żywnościowego, rolnego i ochrony środowiska. Głównym przedmiotem badań naukowych jest problematyka prawa rolnego i żywnościowego, w szczególności w zakresie zapewnienia bezpieczeństwa żywności i bezpieczeństwa żywnościowego, znakowania żywności, wprowadzania innowacji i ochrony konkurencji na rynku spożywczym oraz przeciwdziałania marnotrawieniu żywności.

.