logo uswps nazwa 3

Wykładowcy studiów podyplomowych
BIO Sylwia Leszczyńska

 

Sylwia Leszczyńska

 

Profil zawodowy

Dietetyk kliniczny, psychodietetyk. Redaktor prowadząca „Współczesna dietetyka. Specjalistyczne czasopismo dla dietetyków i profesjonalistów żywienia”. Autorka książki „Dieta dla płodności”. Założycielka i właścicielka „Sanvita”- Instytut Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej. Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego oraz Szkoły Wyższej Psychologii Społecznej. Członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki oraz Polskiego i Europejskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością. Specjalista w zakresie dietoterapii niepłodności, leczenia otyłości oraz chorób dietozależnych dzieci i dorosłych, prowadzi konsultacje w zakresie żywienia kobiet w ciąży oraz karmiących, żywienia klinicznego. Prowadzi staże i praktyki studenckie, szkolenia z zakresu dietetyki. Uczestniczka i wykładowca konferencji naukowych, kongresów dotyczących żywienia klinicznego i chorób metabolicznych, prelegent m.in. Międzynarodowych Dni Płodności, Międzynarodowej Konferencji Naukowej – Żywienie bez Granic. Autorka i prowadząca szkoleń dla dietetyków: Dieta dla płodności. Popularyzatorka zdrowego trybu życia, kilkukrotny gość specjalny paneli zdrowotnych Kongresu Kobiet, autorka licznych publikacji w czasopismach, ekspert i konsultant ds. żywienia w mediach i kampaniach edukacyjnych, konsultantka merytoryczna książek, współautorka książki „Encyklopedia seniora. Profilaktyka. Leczenie. Aktywność. Prawo”, współautorka konspektu dla studentów WUM z zakresu immunożywienia, autorka książki „Dieta dla płodności” i licznych publikacji o tej tematyce.