Wybierz kategorię wyszukiwania

Studia

Formularz wyszukiwania na belce: Studia

lokalizacja:
poziom studiów:
obszar tematyczny:
forma studiów:
studia podyplomowe realizowane:

Jeżeli nie znalazłeś tego czego szukałeś zawsze możesz wpisać szukane słowo lub frazę poniżej

Szkolenia i kursy

Badania i projekty

Formularz wyszukiwania na belce: Badania i projekty

lokalizacja:
jednostka badawcza:
typ:
dyscyplina:
status:

Jeżeli nie znalazłeś tego czego szukałeś zawsze możesz wpisać szukane słowo lub frazę poniżej

Naukowcy

Formularz wyszukiwania na belce: Nasi naukowcy

lokalizacja:
dyscyplina:

Jeżeli nie znalazłeś tego czego szukałeś zawsze możesz wpisać szukane słowo lub frazę poniżej

Wydarzenia

Formularz wyszukiwania na belce: Wydarzenia

typ:
lokalizacja:

Kontakty

lokalizacja:
kategoria:

Jeżeli nie znalazłeś tego czego szukałeś zawsze możesz wpisać szukane słowo lub frazę poniżej

Szukasz czegoś zupełnie innego? Sprawdź, może się gdzieś ukryło na naszej stronie

Szukasz czegoś zupełnie innego? Sprawdź, może się ukryło gdzieś na naszej stronie!

Sprawdź nasze rozbudowane narzędzie do wyszukiwania.

Szukaj po kategoriach – oszczędzaj swój czas.

Uniwersytet SWPS - Logo

Substytut mięsa – wyzwania, wady i korzyści

Produkcja tradycyjnego mięsa zwierzęcego degraduje środowisko naturalne i nie jest korzystna dla ludzkiego zdrowia. Naukowcy od dawna pracują nad alternatywą spożywczą dla produktów odzwierzęcych. Czy jednak rzeczywiście wprowadzenie substytutu mięsa byłoby pozbawione wad? Z jakimi jeszcze wyzwaniami musi zmierzyć się świat nauki w tej kwestii? Aktualny status tego problelmu prezentują w swojej publikacji profesor Uniwersytetu SWPS John Nezlek i dr Catherine A Forestell.

#alternatywa dla mięsa #substytuty #percepcja konsumentów #alternatywna żywność

Co analizowaliśmy?

  • Autorzy publikacji podsumowali aktualną sytuację związaną z produkcją i ewentualną dystrybucją alternatywy spożywczej dla mięsa zwierzęcego. W swojej analizie wzięli pod uwagę dwie kategorie substytutów: roślinne zamienniki mięsa (PBMA) i mięso wytwarzane w laboratorium (CM).

W jaki sposób?

  • Publikacja jest, swego rodzaju, przeglądem literatury naukowej, podejmującej tę kwestię.

Wnioski zawarte w publikacji

  • Zastąpienie tradycyjnego mięsa substytutami może zmniejszyć degradację środowiska, wpłynąć korzystnie na ludzkie zdrowie i co także ważne – pozbawić nas dylematów etycznych związanych z produkcją i konsumpcją mięsa zwierzęcego. Jednak jak pokazują analizy, takie rozwiązanie na obecnym etapie pozostawia sporo nierozwiązanych kwestii. W kontekście środowiska jedną z nich pozostaje np. pytanie o los gruntów, które były dotąd wykorzystywane do wypasu zwierząt. Druga sprawa to fakt, że alternatywne produkty spożywcze nadal są słabo znane, trudno dostępne i nie budzą powszechnego zaufania. Pokonanie bariery mentalnej wśród konsumentów może stanowić nie lada wyzawanie. Tymczasem jedynie konsumpcja alterntywnej żywności na skalę masową mogłaby mieć rzeczywisty wpływ na środowisko i zdrowie ludzi. Wiele badań i rozważań na temat konieczności przejścia na przemysłowe substytuty mięsa opiera się też na założeniu, że zapotrzebowanie na białko odzwierzęce nie będzie się zmniejszać. Tymczasem, gdyby stało się inaczej (a w wielu krajach średni poziom spożycia mięsa jest wyższy od rekomendowanego dla zdrowia), może nie byłoby potrzeby przechodzenia na alternatywna żywność na masową skalę. Jak widac znaków zapytania w tej kwestii jest wiele. Na dziś jednak, zgodnie z dostępną wiedzą, można stanowczo stwierdzić, że produkty mięsopodobne wyrządziłaby środowisku i ludziom mniej szkód niż produkcja mięsa tradycyjnymi metodami.
  • Powyżej przytoczono tylko niektóre wątki wspomnianej publikacji, zachęcamy do zapoznania się z całością.